اشاره: يكي از مهمترين اصلهاي شيعه كه استمرار تعليمات ناب اسلامي را در جوامع اسلامي، سبب شده است، ايدهي مهدويّت است.
ايدهي مهدويّت را از ديدهاي گوناگوني ميتوان بررسي كرد. يكي از آن ديدها، تحليل اين عقيده از منظر جامعه شناختي است.
اين نوشتار، آثار جامعه شناختي عقيده به منجي جهان را در سه بُعد ((ديني - اجتماعي))، ((تربيتي - اجتماعي))، ((سياسي - اجتماعي)) بررسي كرده است.
مقدمه
يكي از مهمترين اصلهاي انديشهي تشيع كه در عصر غيبت، استمرار تعليمات ناب اسلامي و شيعي را در جوامع مسلمان سبب شده و راه پيش روي بشريّت و آيندهي آنان را تا پايان تاريخ روشن ساخته، اصل اصيل مهدويّت است. اين اصلِ اميد بخش، حركتي است از سرچشمهي توجّه به امام و هادي و راهبري زنده و آسماني امّا در پسِ پردهي غيب.
با تمسّك به اين اصل روشن، مؤمنان و مسلمانان، هرگز، در دنياي مدرن و صنعتي و بي خدايي معاصر، تنها و سرگشته نميمانند و در هر فتنه و مصيبتي - آن گونه كه در بيانِ زيباي روايات آمده است - به حصن حصين اين انديشهي الهي (انتظار فرج) پناه ميبرند و براي حلِّ مشكلات فردي و اجتماعي خود از آن يارِ غايب از نظر، چارهجويي ميكنند.
اينك، در دنيايي كه در آن، حكّام و سياستمداران، در پي اجراي دستورها و فرمانهاي الهي نيستند، بلكه ميخواهند هر چه بيشتر به مطامع مادّي خويش دست يابند، انديشهاي كه ميتواند به معناي واقعي كلمه ((منجي)) و نجات بخش بشريت از آلام بي خدايي و افسردگي باشد، همانا انديشهي مترقّي ((مهدويّت)) است.
پرداختن به اين انديشه و كاويدن زواياي گوناگون آن، انديشهي احياي مجدّد دين در عصر كفر را به ارمغان ميآورد.
آن چه ضرورت پرداختن بهاين مبحث مهم را دو چندان ميكند، لزوم تدارك تئوريك براي حكومت ديني جمهوري اسلامي ايران است. حكومت ديني ما بر طرح تئوريكِ ((تبيين و ترويج فرهنگ مهدويّت)) و پژوهش در عرصههاي گوناگون مرتبط به اين امر، متولّد شده است.
در تبيين تأثيرهاي اجتماعي اعتقاد به مهدويّت بر جامعه، ابتدا ميتوان دو نوع كلي تأثير اجتماعي را بازشناسي كرد. نوع يكم ((تأثير غير مستقيم)) بر جامعه است.
:: موضوعات مرتبط:
*****مهدویت***** ,
مقالات ,
,
:: برچسبها:
انتظار ,
مهدویت ,